Met ziel en zang

Maria de Fátima
zo 19 mrt ’23 15:00 - 16:30
19 mrt ’23
15:00 - 16:30
  • 19 mrt ’23
    15:00 - 16:30
    Theaterzaal de Uiver

Fado diva Maria de Fátima maakt met ‘Met Ziel en Zang’ haar meest persoonlijke programma tot nu toe! De gevierde zangeres vertolkt met haar vaste begeleidingsband naast nieuw eigen werk en bewerkingen van nummers die haar na aan het hart liggen uiteraard ook de traditionele fadostukken. Maria is en blijft tenslotte de ‘meest waardige erfgename van Amália Rodrigues’, aldus de Volkskrant. 

Maria de Fátima, geboren en getogen in de volkswijk ‘Boavista’ in Lissabon, won als 12-jarig meisje de meest prestigieuze fado competitie ‘Grande noite do Fado'. Als een van Portugals vooraanstaande fadozangeressen deelde ze het podium met legendarische artiesten als Amália Rodrigues, Fernando Mauricio en Tony de Matos. Op haar 21e verhuisde ze naar Nederland en groeide uit tot een bekende fadista. Als waardering voor haar verdienste voor de Portugese cultuur in het buitenland, werd ze door de Portugese president opgenomen in de ‘Orde van Infante D. Henrique’.

In Nederland heeft ze een vaste fanbase opgebouwd met haar repertoire van eigen geschreven fado nummers, traditionele fado klassiekers in de 'fado canção' stijl van Amália Rodrigues en Dulce Pontes maar ze geeft ook een eigen fado-interpretatie aan nummers van onder meer Jacques Brel, Diana Ross en Ramses Shaffy. In het programma We Want More (SBS6) betoverde ze in 2020 de juryleden met haar vertolking van ‘Laat me’ (zie hieronder), wat haar een vierde plek in de finale opleverde.

Maria de Fátima        Zang

Daniel Raposo           Portugees gitaar

Hans van Gelderen    Klassiek gitaar

Felix Hildenbrand      Contrabas