De Dirigent

Cinema Koningshof
4 sep ’19
20:00

Ook dit seizoen kun je maandelijks in Cinema Koningshof terecht voor een verscheidenheid aan films. Cinema Koningshof start in september met de prachtige film 'De Dirigent'

'De Dirigent’ vertelt het verhaal van de Nederlandse Antonia Brico (1902-1989), die in de Verenigde Staten uitgroeide tot succesvol dirigent. Voordat het zover was, moest ze enorme weerstand overwinnen, want in die tijd vond men vrouwen die voor een orkest driftig stonden te bewegen onacceptabel. Bovendien: een vrouw die leiding gaf aan een groep mannen? Dat kon al helemaal niet.

 

Brico, op doortastende wijze gespeeld door nieuwkomer Christanne de Bruijn, was dan wel in Rotterdam geboren, ze kwam door omstandigheden al op jonge leeftijd in New York terecht. Haar tragische familiegeschiedenis is naast haar muzikale en professionele ontwikkeling een van de belangrijkste verhaallijnen in de film. Brico werd op jonge leeftijd door haar moeder afgestaan en emigreerde vervolgens met haar pleegouders naar Amerika. Later ging ze in Nederland weer op zoek naar haar moeder.

Antonia Brico wordt in 1902 als Wilhemina Wolthius in Rotterdam geboren, maar verhuist in 1908 met haar adoptieouders naar Californië. Na een muzikale opleiding in de VS vertrekt ze in 1927 naar het conservatorium in Berlijn, waar ze als eerste Amerikaanse in 1929 afstudeert. In 1930 debuteert ze als eerste vrouwelijke dirigente voor het Berlijns Filharmonisch Orkest; in 1938 is ze de eerste vrouw die voor het New York Filharmonisch Orkest staat. Haar bewogen leven staat ook verder, met succes, in het teken van het veroveren van een plaats en die te behouden, in de door mannen gedomineerde dirigentenwereld.