Pieter Jouke: "Ik zet mensen graag op het juiste been."

Op zaterdag 10 juni staat cabaretier Pieter Jouke bij ons in het theater met zijn voorstelling 'Laars Lappen'. In deze voorstelling trakteert Pieter Jouke je op interessante inzichten en hilarische grappen. Volgens het NRC is "Jouke uitgegroeid tot een alternatief voor Herman Finkers en Kees Torn - taalkunstenaars die momenteel niet op de podia te vinden zijn." Benieuwd naar de man achter de voorstelling? In dit interview lees je meer! 

Wat kan het publiek verwachten van Pieter Jouke?

"Een heel slimme, talige en leuke voorstelling die zo persoonlijk is, dat het weer universeel genoeg is voor iedereen om zich erin te herkennen. En er zit veel humor in, dat zeker!"

Dit is alweer je zesde avondvullende voorstelling! Wat verschilt deze voorstelling van de vorige?

"Ha! Dat is een goede vraag! Ik heb het gevoel dat ik elke voorstelling meer groei en dat zie ik ook terug in de zalen die steeds voller ziten. De reacties van het publiek zijn na afloop altijd zeer positief. In 'Laars Lappen' ga ik weer een laagje dieper dan in mijn andere voorstellingen. Ik ga het hebben over dingen waar ik eerder nog niet over kon praten en stel me kwetsbaar op. En toch wordt het allemaal met humor en spelplezier gebracht.

Ik denk dat ik bete rheb leren spelen en dat ik deze voorstelling meer heb ontwikkeld als uitgebreide stand-upset met een diepere laag. Daarnaast ben ik ook een echte verhalenverteller geworden. Het resultaat is een prachtige cabaretvoorstelling met veel lach!"

Heeft het vak cabaretier eigenlijk nog wel bestaansrecht?

"Jazeker, meer dan ooit! Ik denk alleen wel dat er voor cabaretiers een taak ligt in niet alleen grappen maken om de grap, maar er ook nog eens iets mee te zeggen dat verwarrend, mooi of duidend kan zijn. Ik zet mensen graag op het juiste been."

Vind jij dat je als cabaretier alles moet kunnen zeggen - en durf je dat zelf nog wel?

"Ik vind dat je als cabaretier alles moet kunnen zeggen en ik geloof dat ik dat ook wel doe. Al ben ik wel bang dat ik mezelf onbewust censuur opleg. Ik heb overigens geen zin om dingen te zeggen die iedereen al zegt, zonder daar iets van waarde aan toe te voegen."

Naast cabaret doe je ook stand-up comedy en een absurdistische voorstelling 'De Staat van Verwarring' met Ronald Snijders. Daarnaast zien we je regelmatig op tv (o.a. Padoem Patsss op NPO3 (BNN-VARA)) en schrijf je voor De Avondshow met Arjen Lubach (VPRO). Wat vind je het leukst om te doen? 

"Ik vind de combinatie het leukst! Ik ben bijzonder trots op het feit dat ik onderdeel uitmaak van het schrijversteam van Lubach. Ik heb zoveel respect voro iedereen die daar werkt. Van productie tot schrijvers, van animatie tot presentatoren... Ik heb niet eerder meegemaakt dat alles zó goed klopte.

De avonden dat ik met Ronald "De Staat van Verwarring" speel is het altijd genieten. Ik ben zo dol op Ronald, heerlijk om een avond met hem associatieve vragen te stellen aan interessante, lokale gasten. Absurd en leuk!"

Je wordt wel eens vergeleken met Wim Helsen, Woody Allen en Herman Finkers. Vind je dat lastig? 

"Nee. Daar hebben wij veel gesprekken over gehad, maar eigenlijk heeft geen van ons vieren er veel last van."

Heb je zelf eigenlijk een favoriete cabaretier/komiek?

"Ja: Daniël Arends."

Wil je nog iets kwijt? 

"Ja! Ga naar het theater! Ga eens naar een onbekende cabaretier of naar ballet of een toneelvoorstelling. Laat je raken. Grote kans dat je iets meemaakt wat alleen daar gebeurde."

Benieuwd geworden naar de voorstelling van Pieter Jouke? Klik hier om kaarten te bestellen!