Saskia Temmink komt naar Maassluis met haar voorstelling Doet sneeuw pijn

Toen productiehuis Solo Stories Saskia benaderde voor Doet sneeuw pijn, hoefde ze niet lang na te denken. “Doet sneeuw pijn toont hoe je met pijn om kan gaan. Het is een verhaal over rouw, over hoe een vrouw die dacht dat ze niet veel aankon zich staande houdt. Ze komt eigenlijk nog sterker uit de strijd dan ze ooit had durven denken.”

Met ‘ze’ verwijst Temmink naar journalist Carolien Spaans, werkzaam voor o.a. de Volkskrant en magazine JAN. Spaans’ man Jean-Michel overleed door een ski-ongeluk tijdens een uitje met zijn werk. Hun zoontje was toen 7 maanden oud. Ze schreef een boek over de ontmoeting en relatie met Jean-Michel en wat er met haar gebeurde na zijn dood. Dat boek, Doet sneeuw pijn, werd enthousiast ontvangen door pers, lezers en medejournalisten: "Ondanks het heftige onderwerp is Doet sneeuw pijn ook komisch, en dat is heel knap" (Nadia Moussaid), "Prachtig en hartverscheurend. Kon het niet wegleggen" (Nynke de Jong), "Raak, rauw en retegeestig tegelijk" (Eva Hoeke).

Solo Stories bracht eerder al solovoorstellingen met een maatschappelijk thema. Van het omgaan met het nieuws dat je terminale kanker hebt, tot dealen met je psychische problemen, en van het zorgen voor je moeder met dementie tot het proberen te verslaan van een eetstoornis: pittige maar belangrijke onderwerpen, met een hoopvolle boodschap. Temmink: “Wat je bij Doet sneeuw pijn ook weer ziet is dat vreselijke situaties of gebeurtenissen ook iets hoopvols in zich kunnen hebben. In deze voorstelling zie je wat de kracht van de mens is. Dat zelfs als je zoiets afschuwelijks overkomt als de dood van je geliefde, je uiteindelijk weer opkrabbelt. Zoals Carolien in haar boek schrijft: ‘ik kan dit aan’.”

Temmink heeft een duidelijke overeenkomst met Spaans: ook zij is alleenstaand moeder. “Genoeg anekdotes van Carolien komen mij bekend voor. Maar ik heb geen partner verloren; ik heb mijn dochter alleen gekregen en zie haar als pure winst. Al zit verlies natuurlijk ook in mijn leven. Ik heb een vriend verloren die heel dicht bij mij stond. Ik stond aan zijn sterfbed en denk nog vaak aan hem. Net als de hoofdpersoon in de voorstelling, heb ik zijn voicemail gebeld nadat hij overleden was, om zijn stem nog een keer te kunnen horen.”

Een voorstelling over een heftig thema dus, maar ook met een mooie boodschap. “Verliezen is eenzaam, maar heeft ook veel universele kanten. Het daarover vertellen levert hopelijk de verbinding op die ik altijd nastreef. Zo hoop ik dat het publiek de zaal verlaat: verbonden en enigszins gelouterd.”

Doet sneeuw pijn staat op donderdag 23 april 2020 (20.15 uur) in Theater Koningshof. Klik hier voor meer info & tickets.