Het verloren transport

Cinema Koningshof
wo 1 mei ’24 20:00 - 22:00
1 mei ’24
20:00 - 22:00
  • 1 mei ’24
    20:00 - 22:00
    Theaterzaal de Uiver

Deze film vertelt de geschiedenis van meer dan tweeduizend gevangenen uit Bergen-Belsen die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in het Duitse dorp Tröbitz strandden. Het verhaal wordt door regisseur Saskia Diesing verteld vanuit het vrouwelijke perspectief.

De film begint op het moment dat een transport is gestrand in Tröbitz. Aan boord is de Nederlands-Joodse vrouw Simone, samen met haar man Izaäk. De gevangenen komen in aanraking met het Rode Leger, die aangeeft dat zij in het nabijgelegen Tröbitz onderdak kunnen vinden. Het perspectief van het Rode Leger wordt verteld door de ogen van de soldate Vera.

In Tröbitz hebben de Russen eerder huisgehouden en de moeder van de Duitse tiener Winnie doodgeschoten. Daarna wordt Winnie gedwongen een aantal Joodse overlevenden van het transport in huis te nemen, waaronder Simone en haar man. Ook Vera is in het huis ingekwartierd. Dit levert spanningen tussen de vrouwen op, ook al groeien de vrouwen langzaam naar elkaar toe. Zo verhindert Vera dat Winnie door een aantal Russische soldaten verkracht wordt.

Simone en Izaäk proberen samen met een aantal andere overlevenden naar Nederland te reizen, maar worden tegengehouden omdat ze in quarantaine moeten, omdat er vlektyfus is uitgebroken. Izaäk overlijdt hieraan. Winnie helpt bij het verplegen van de zieken. Vera geeft intussen geen gehoor aan een order van de regering in Moskou om alle dokters en geleerden onder de gevangenen te selecteren, zodat zij naar Rusland gestuurd kunnen worden om zich daar verdienstelijk te maken. De film eindigt met de komst van een aantal Amerikaanse trucks, waarmee de voormalige gevangenen terugkeren naar het westen. Simone neemt afscheid, terwijl Vera en Winnie haar nakijken.

 

Rotterdampas

Heb jij een Rotterdampas? Dan krijg je 50% korting op filmkaartjes van Cinema Koningshof! Vergeet je Rotterdampas niet mee te nemen als je naar de film gaat.