Over 150 jaar Nieuwe Waterweg

 

Het Scheur bij Maassluis is sinds 1872 verbonden met de Noordzee door de Nieuwe Waterweg. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat passeren grote en kleine schepen van allerlei pluimage Maassluis, op weg naar verre oorden of de haven van Rotterdam. Het water is een sterk verbindend element voor de bewoners van Maassluis en heeft de stad ontwikkeling, bestaansrecht en rijkdom gebracht. En in al die tijd, door de eeuwen heen is de Nieuwe Waterweg een altijd blijvend ‘vast’ element geweest voor de stad en haar inwoners. Een altijd vast blijvend element, dat tegelijkertijd nooit hetzelfde is en nooit hetzelfde zal zijn.  

In 2022 bestaat de Nieuwe Waterweg 150 jaar

1872 tot 2022, twee eeuwen Nieuwe Waterweg. Daar staan we graag bij stil. We vieren dit dit door een eerbetoon te geven aan 150 jaar Nieuwe Waterweg en het belang daarvan voor de inwoners van Maassluis. 

In 2021 is bij de Co-creatieraad Theater Koningshof het idee ontstaan om 150 jaar Nieuwe Waterweg op bijzondere wijze te vieren. Daarom organiseert de Co-creatieraad Theater Koningshof in juni 2022 het theaterspektakel Pas Halverwege op Schanseiland in Maassluis. Een spektakel dat voor en door de Co-creatieraad en inwoners wordt vormgegeven. Een spektakel waar iedereen aan kan en mag meedoen!

Een spektakel voor de hele regio

Het voorstel voor het project heeft veel bijval gekregen van de gemeente Maassluis en de Culturele Raad van Maassluis. Niet alleen in Maassluis heeft de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg de aandacht. Ook in steden als Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam, Hoek van Holland en Rozenburg worden activiteiten georganiseerd en zijn deze in ontwikkeling.